vartskajagresa.blogg.se

En reseblogg med de bästa tipsen om de roligaste resmålen.

Våga ospecificerat?

Kategori: Turkiet

I april 2013 bokade jag och min väninna på en sista minuten-resa till Turkiet. Charterbolaget var Nazar, och både orten och hotellet var ospecificerat. Spännande värre. Men vi behövde inte vara oroliga. "Ni ska till Side och Palmiye hotel" sa tjejen på flygplatsen när vi landade i Antalya. Sagt och gjort. Vi hoppade på bussen och efter en timme var vi i underbara Side.
 
Hotellet. Eftersom vi åkte sista veckan före säsongen drog igång fanns det knappt några gäster. Passade oss perfekt!
 
Här kommer några tips för dig som ska till Side:
 
1. Åk inte under högsäsong. Vi fick vår bästa reseupplevelse någonsin eftersom vi åkte i april. Alla var glada, serveringspersonalen utvilad, kockarna provade ännu sina menyer och bjöd oss därför på mycket mat, stränderna var nästan privata och så vidare...för varje dag vi var där ökade tempot och turistmassorna och vi kände att vi åkte hem i precis rätt ögonblick. Jag skulle gissa att vi betalade för en tredjedel av allt vi åt under resan. Och jag vågar också gissa att det inte hade varit så om vi åkt några veckor senare. Solstolarna var också gratis.
 
2. Gör en dagsutfärd till grannstaden Manavgat. Ni kan hoppa på vilken dolmus-buss som helst och resan tar tio minuter. I Manavgat ordnas en stor marknad en gång i veckan, kolla upp vilken dag som gäller när ni är där! Besök också den stora moskén. Kvinnor är välkomna in. Vattenfallet i Manavgat och båtuflykten dit kan ni hoppa över, det var dyrt och dessutom inget vattenfall att prata om. Dessutom måste ni betala inträde när ni kommer fram, förutom det ni betalat för själva båtresan.
 
 
 

3. Livemusik på Anadolu. Vem som helst kan säkert peka er i rätt riktning. Baren ligger ett stenkast utanför stenmurarna som omger centrum och musiken, maten och atmosfären är definitivt värt att uppleva!
 

5. Kebab ur lerkruka. Alla restauranger serverar det här. Man kan välja innehåll själv  (lamm, nöt, kyckling) men upplägget är det samma. Maten tillreds i en lerkruka som slås sönder framför era ögon. Tricket är att inte få stenskärvor i maten.
 

6. Var inte rädda för djuren. Det finns hemlösa katter och hundar i mängder, Men de ser ut att ha det bra, och kommer gärna fram och kelar. Många restaurangägare har adopterat en hund från gatan och de hänger gärna där i närheten. Friska djur i jämförelse med hur det såg ut i Grekland.
 
Den här hunden har problem med sitt ben. Restaurangarbetarna på gatan där hon rörde sig berättade att hon opererats två gånger (oklart vem som betalat) och att hon nu mår bra.
 

7. Drick juice av granatäpple. Granatäpplen är stort i Turkiet. Har något med fruktbarhet att göra.
 

8. Restaurangtips: Kött på Afilli vid strandpromenaden och pasta på Mojito inne i stan. För utsiktens skull, välj Sude och deras takterrass mitt i stan.
 
9. Våga fråga. 94-99 procent av Turkiets befolkning är muslimer. Jag och Emma hade många frågor om det, och det var inte svårt att hitta folk som ville svara. Även om de flesta avslutade med att säga "själv är jag inte så religiös."
 
 
Det finns mycket jag gillar med Turkiet. Jag gillar mixen mellan gammalt och modernt, att medelåldern bara är 28 (jämfört med Sveriges 43) och att det finns djur överallt. Jag gillar att artighet är viktigt och att alla erbjuder sig att hjälpa till. Jag tycker att det är roligt att alla nämner sin Facebooksida (Turkiet har flest FB-användare efter USA) och att de flesta ännu i dag nämner Tarkan när man frågar om turkisk musik.