vartskajagresa.blogg.se

En reseblogg med de bästa tipsen om de roligaste resmålen.

En fransk pärla.

Kategori: Frankrike

Det kan sägas direkt, Korsika kommer inte att lämna dig med minnen av en fartfylld och händelserik semester. Men det gör inget. Korsika ska lämna dig med minnena av hur det känns att vara fullständigt avslappnad, rofylld, bekymmerslös och glad. För på Korsika finns det ingenting att stressa över. Speciellt inte om du befinner dig i min semesterpärla Calvi, på den nordvästra spetsen av ön. Efter ett par dagar när du tröttnat på att ligga på stranden, vandra omkring uppe i citadellen, eller småäta tapas på de många barerna längs strandpromenaden, så finns det ett par saker du kan göra.
 
Åka tåg.
Ja, alltså, tågen på Korsika ser inte mycket ut för världen. Men de är billiga att åka med och bjuder på en hisnade natur när du tittar ut genom fönstren. Då och då kan tåget tvingas stanna, om det står getter på spåret till exempel. Från Calvi åker man till grannstaden Ile Rousse på ungefär 45 minuter. Ile Rousse är en livligare stad än Calvi, men kom ihåg att livlig i korsikanska mått fortfarande skiljer sig en del från vad vi är vana med. I Ile Rousse ordnas vissa dagar en fiskmarknad om morgnarna, så lukten av fisk ligger kvar över centrum långt in på förmiddagarna. Tågstationen ligger i direkt anslutning till centrum, så det är ett smidigt och kul sätt att se sig omkring.
 
Hyra bil.
Här har jag bara ett råd att ge. Skippa motorvägarna, ta serpentinvägarna längs kusten i stället. Sträckan Calvi till huvudstaden Ajaccio tar ungefär fem timmar. Medelhastigheten kommer att vara cirka 35 kilometer i timmen, och ni kommer att se vilda djur, branta stup och glittrande vatten. (Kom ihåg att tuta strax innan de brantaste kurvorna, två bilar ryms sällan att passera i bredd!) På hemvägen kan man välja stora vägen, då tar resan ungefär två timmar och man ta en avstickare till Corte för kvällsmat, staden där modellen Laeticia Casta kommer från. Bilar finns att hyra nere vid strandpromenaden i Calvi.
 
 
Åka båt.
Nere vid strandpromenaden håller upplevelseföretaget Colombo Line till. Företaget erbjuder turer ut till Scandola och Girolata, naturreservatet som ligger på öns västra sida. Båten håller hög fart i början av resan (obs, ta med åksjuketabletter), men saktar sedan in och låter passagerarna beundra naturen runt omkring. Landstigning sker på Girolata där det finns möjlighet att äta lunch. Eller klappa djur, om man hellre vill det. Priset för en sån här halvdagstur kändes förmånligt, även om jag inte minns exakt hur mycket det kostade. Jag har åkt turen två gånger, 2008 och 2011.
 
 
Till sist, missa inte: Byarna Pigna och San Antonino uppe i bergen. Båda ligger på köravstånd från Ile Rousse och Calvi.
 
Kommentera inlägget här: